Top 20 Advance Lavel Musical Ornaments (Alankaar) Part-1


           🙏🎹🎼🎤🎶🎵🎺🎻


🎹🎼🎤🎺 Friends, there is a big Role of musical ornaments (Alankaar) in music, whether you learn Singing or Playing keyboard, Piano etc. you will have to learn ornaments to be successful in the field of music, because the ornaments are the basis of music , you should learn as many ornaments as possible for you. because When you reach an advanced level in music, meaning you Gain some knowledge about the music, then after that you have to learn khatka, murki, taan etc., then ornaments play a big role in them. What are the benefits of ornaments, only then you will know. Therefore, you should keep learning from easy to difficult and more and more ornaments, so that at that time you will find it easy to sing and play all this. Friends, I have already written a post related to ornaments and a video has also been made it,50 Basic and advance Level Alankaar {Sa,Re,Ga,Ma} for Music Biegnners (English Subtitles) You should read this post as well as that post and watch that video too so that you can learn more and more ornaments. In that post I have told 15 basic ornaments. Basic Musical Ornaments (Alankaar) S R G M P And in the video I have told 50 basic level and advanced level ornaments. But in this post I am telling you 20 advanced level Alankar, which if you learn, then your hand will start Running well on Harmonium Keyboard and Piano and you will also get a lot of knowledge about Alankar. And Which are those 20 advanced level Musical Ornaments, let us now tell you one by one.




     Musical Ornaments (Alankaar)

    


(1) Aroh:--SRSRG,  RGRGM, GMGMP, MPMPD, PDPDN, DNDNS°


Avroh:-- S°NS°ND,  NDNDP,  DPDPM,  PMPMG,  MGMGR, GRGRS



(2) Aroh:--SRSRGM,  RGRGMP, GMGMPD, MPMPDN, PDPDNS°


Avroh :--S°NSNDP, NDNDPM, DPDPMG, PMPMGR, MGMGRS


(3) Aroh:--SRSRGMP,  RGRGMPD, GMGMPDN, MPMPDNS°


Avroh :-- S°NS°NDPM, NDNDPMG, DPDPMGR, PMPMGRS


(4) Aroh :--SRSRGMPD, RGRGMPDN,  GMGMPDNS°


Avroh :--S°NS°NDPMG, NDNDPMGR,  DPDPMGRS


(5) Aroh :--SRSRGMPDN, RGRGMPDNS°


Avroh ::--S°NSNDPMGR,  NDNDPMGRS




(6) Aroh:--SS,  RR, GG, MM, PP,  DD,  NN,  S°S°


Avroh:--S°S°,  NN  DD, PP, MM, GG,  RR,  SS



(7) Aroh:--SSS,  RRR, GGG, MMM, PPP,  DDD,  NNN,  S°S°S°


Avroh:--S°S°S°,  NNN  DDD, PPP, MMM, GGG,  RRR,  SSS



(8) Aroh:--SSSS  RRRR, GGGG, MMMM, PPPPP,  DDDD,  NNNN,  S°S°S°S°


Avroh:--S°S°S°S°,  NNNN  DDDD, PPPP, MMMM, GGGG,  RRRR,  SSSS



(9)) Aroh:--SSSSS,  RRRRR, GGGGG, MMMMM, PPPPP,  DDDDD,  NNNNN,  S°S°S°S°S


Avroh:--S°S°S°S°S,  NNNNN  DDDDD, PPPPP, MMMMM, GGGGG,  RRRRR, n SSSSS



(10) Aroh :--SSR,  RRG,  GGM, MMP,  PPD,  DDN,  NNS°


Avroh:--S°S°N,  NND,  DDP,  PPM, MMG, GGR, RRS



(11) Aroh:-SrRgGMmPDdnNS°


Avroh:- S°NnDdPmMGgRrS



(12) Aroh:-SSRRGG,  RRGGMM, GGMMPP,  MMPPDD PPDDNN DDNNSS, PPDDNN, DDNNS°S°



Avroh:--S°S°NNDD,  NNDDPP,  DDPPMM, PPMMGG, MMGGRR, GGRRSS



(13) Aroh:-SSRRGGMM,  RRGGMMPP, GGMMPPDD,  MMPPDDNN, PPDDNNS°S°,


Avroh:--S°S°NNDDPP,  NNDDPPMM,  DDPPMMGG, PPMMGGRR, MMGGRRSS, 



(14)  Aroh:-SSRRGGMMPP,  RRGGMMPPDD, GGMMPPDDNN,  MMPPDDNNS°S°


Avroh:--S°S°NNDDPPMM,  NNDDPPMMGG,  DDPPMMGGRR, PPMMGGRRSS, 



(15)  Aroh:-SSRRGGMMPPDD,  RRGGMMPPDDNN, GGMMPPDDNN,  MMPPDDNNS°S°


Avroh:--S°S°NNDDPPMM,  NNDDPPMMGG,  DDPPMMGGRR, PPMMGGRRSS, 



(16)  Aroh:-SSRRGGMMPPDDNN,  RRGGMMPPDDNNS°S°


Avroh:--S°S°NNDDPPMGGRR,  NNDDPPMMGGRRSS 



(17)Aroh:-SSRRGGMMPPDDNNS°S°



Avroh:--S°S°NNDDPPMMGGRRSS



(18) Aroh :-SG  RM  GP  MD  PN  DS°


Avroh:-S°D  NP  DM  PG  MR  GS



(19) Aroh :--SM RP GD MN PS°


Avroh:--S°P NM DG PR MS



(20) Aroh :--SP RD GN MS°


Avroh:--S°M NG DR PS


Note:--You can also Visit and Subscribe to My YouTube channel Mr.jolly's Music Classes to See Knowledgeful Videos of Theory and Paractical related to Music,






 Top 20 Advance Lavel Musical Ornaments (Alankaar) Part-1



                   🙏🎹🎼🎤🎺🎻🎶


🎹🎼🎤दोस्तो संगीत में अलंकारों का बहुत बड़ा रोल है चाहे आप सिंगिग सींखे या फिर कीबोर्ड प्ले करना आपको संगीत के फील्ड में कामयाब होने के लिए अलंकार सीखने ही पड़ेंगे, क्योंकि अलंकार जो हैं ये संगीत की बुनियाद हैं आपको जितने ज्यादा हो सके उतने ज्यादा अलंकार सीख लेने चाहिए क्योंकि आगे जाकर आपके बहुत कम आते हैं। आप जब संगीत में एडवांस लेवल पर पहुंच जाते हैं, मतलब कुछ कुछ संगीत सीख लेते हैं तो उसके बाद आपको खटके, मुर्कीयां, तानें वगैरा सीखनी पड़ती है तो उनमें अलंकारों का बहुत बड़ा रोल होता है। अलंकारों के क्या फायदे हैं, आपको तब ही पता लगता है। इसलिए आप आसान से आसान मुश्किल से मुश्किल और ज्यादा से ज्यादा अलंकार सीख कर रखें तांकि उस वक्त आपको यह सब गाने और बजाने में आसानी हो जाए। दोस्तो अलंकारों से संबंधित मैंने पहले भी एक पोस्ट लिखी है और एक वीडियो भी बनाई हुई है। आप इस पोस्ट साथ-साथ उस पोस्ट को भी पढ़ लें और उस वीडियो को भी देख ले तांकि आप ज्यादा से ज्यादा अलंकार सीख सकें। उस पोस्ट में मैंने 15 बेसिक लेवल अलंकार बताए हैं। और वीडियो में मैंने 50 बेसिक लेवल और एडवांस लेवल के अलंकार बताए हैं लेकिन इस पोस्ट में मैं आपको 20 एडवांस लेवल अलंकार बता रहा हूं जिनको अगर आप सीख लेते हैं तो आपका हाथ हारमोनियम कीबोर्ड और पियानो पर बहुत अच्छा चलने लग जाएगा और आपको अलंकारों के बारे में भी बहुत ज्ञान हो जाएगा। और वह 20 एडवांस लेवल अलंकार कौन-कौन से हैं, चलिए अब आपको एक-एक करके बताते हैं।

     

            अलंकार 


(1)आरोह :--सरेसरेग, रेगरेगम, गमगमप, मपमपध, पधपधनी, धनीधनीसं,

अवरोह :--संनीसंनीध, नीधनीधप, धपधपम, पमपमग, मगमगरे, गरेगरेस,


(2) आरोह :-सरेसरेगम, रेगरेगमप, गमगमपध, मपमपधनी, पधपधनीसं, 

अवरोह :--संनीसनीधप, नीधनीधपम, धपधपमग, पमपमगरे, मगमगरेस, 


(3) आरोह :-सरेसरेगमप, रेगरेगमपध, गमगमपधनी, मपमपधनीसं, , 

अवरोह :--संनीसनीधपम, नीधनीधपमग, धपधपमगरे, पमपमगरेस, 


(4) आरोह :-सरेसरेगमपध, रेगरेगमपधनी, गमगमपधनीसं, 

अवरोह :--संनीसनीधपमग, नीधनीधपमगरे, धपधपमगरेस, 


(5) आरोह :---सरेसरेगमपधनी, रेगरेगमपधनीसं,

अवरोह :--संनीसनीधपमगरे, नीधनीधपमगरेस


(6) आरोह:-- सस, रेरे, गग, मम, पप, धध, नीनी, संसं

अवरोह :--संसं, नीनी, धध, पप, मम, गग, रेरे, सस


(7) आरोह:-- ससस, रेरेरे, गाग, ममम, पपप, धधध, नीनीनी, संसंसं

अवरोह :--संसंसं, नीनीनी, धधध, पपप, ममम, गगग, रेरेरे, ससस

(8) आरोह :-- सससस, रेरेरेरे, गगगग, मममम, पपपप, धधधघ, नीनीनीनी, संसंसंसं

अवरोह :--संसंसंसं, नीनीनीनी, धधधध, पपपप, मममम, गगगग, रेरेरेरे,सससस

(9) आरोह :--ससससस, रेरेरेरेरे, गगगगग, ममममम, पपपपप, धधधधघ, नीनीनीनीनी, संसंसंसंसं

अवरोह :--संसंसंसंसं, नीनीनीनीनी, धधधधघ,पपपपप,ममममम, गगगगग,रेरेरेरेरे, ससससस


(10) आरोह :--ससरे, रेरेग, गगम, ममप, पपध, धधनी, नीनीसं, 

अवरोह :--संसंनी, नीनीध, धधप, पपम, ममग, गगरे, रेरेस  


(11) आरोह :--सरेरेगगममपधधनीनीसं

अवरोह :--संनीनीधधपपममगगरेरेस, 

(12) आरोह :--ससरेरेगग, रेरेगगमम गगममपप पपधधनीनी, धधनीनीसंसं, 

अवरोह :--संसंनीनीधध, नीनीधधपप, धधपपमम, पपमनगग, ममगगरेरे, गगरेरेसस, 

(13) आरोह :--ससरेरेगगमम, रेरेगगममपप, गगममपपधध, ममपपधधनीनी, पपधधनीनीसंसं, 


अवरोह :--संसंनीनीधधपप, नीनीधधपपमम, धधपपममगग, पपममगगरेरे, ममगगरेरेसस, 

(14) आरोह :--ससरेरेगगममपप, रेरेगगममपपधध, गगममपपधधनीनी ममपपधधनीनीसंसं,

अवरोह :--संसंनीनीधधपपमम, नीनीधधपपममगग, धधपपममगगरेरे, पपममगगरेरेसस, 

(15) आरोह :-ससरेरेगगममपपधध, रेरेगगमनपपधधनीनी, गगममपपधधनीनीसंसं, 

अवरोह:-संसंनीनीधधपपममगग, नीनीधधपपममगगरेरे, धधपपममगगरेरेसस, 


(16) आरोह :---ससरेरेगगममपपधधनीनी, रेरेगगमनपपधधनीनीसंसं,

अवरोह:-संसंनीनीधधपपममगगरेरे, नीनीधधपपममगगरेरेसस, 


(17) आरोह :-----ससरेरेगगममपपधधनीनीसंसं

अवरोह:-संसंनीनीधधपपममगगरेरेसस


(18) आरोह :--सग, रेम, गप, मध, पनी, धसं, 

अवरोह::-संध, नीप, धम, पग, मरे, गस


(19) आरोह:- सम, रेप, गध, मनी, पसं, 

अवरोह::- संप, नीम, धग, परे, मस, 



(20) आरोह :-सप, रेध, गनी, मसं

अवरोह :--संम, नीग, धरे, पस





      

Post a Comment

Previous Post Next Post